Verpleeghuis Archipel Nazareth ligt midden in het centrum van Best. De bewoners hebben een psychogeriatische achtergrond (dementie). Er zijn vijf woongroepen, die allemaal hun eigen thema hebben: Best, Eindhoven, Den Bosch, Londen en Parijs.

BEST - ‘Wie wil er koffie?’ In de Gasterij van Archipel Nazareth in Best zitten Frank Mulder, Ingrid Gielissen, Jeanine Nuwenhoud, Mariëlle Pas, Marijke Leurs en Anja Hofs om tafel. Met zes andere collega’s vormen ze Team Eindhoven. Samen zorgen ze voor cliënten met een psychogeriatrische achtergrond. Er hangt eendracht in de lucht. Conformiteit waarop menig bondscoach jaloers kan zijn.

Verpleegkundige in opleiding Mariëlle Pas: “Waarom we hier zitten? Omdat we willen vertellen over ons werk en ons team. Wij hebben namelijk een topteam waarin iedereen zichzelf kan zijn. We zijn allemaal verschillend. Uitgaande van die verschillen, kijken we naar ieders kwaliteiten en geven elkaar de ruimte om te groeien. We zetten iedereen in zijn kracht en daarop bouwen we verder; positief en altijd bereid om te leren. Deze eensgezindheid en positiviteit komt terug in de zorg voor de bewoners. Dat is het geheim van ons team en onze zorg.”

Iedereen van de aanwezigen heeft een eigen verhaal. Neem Frank Mulder, leerling verzorgende IG. Lang werkte hij in de detailhandel. Wat levenservaring rijker besloot hij op zijn vijftigste dat de tijd rijp was voor een nieuwe uitdaging: met en voor mensen werken. Ingrid Gielissen, verzorgende IG werkt al 30 jaar in de zorg. Op aanraden van een coach vond ze nieuwe inspiratie in haar werk toen ze van team wisselde waarbij ze zich voor de volle honderd procent inzet om mensen te begeleiden in de laatste fase van hun leven.

Eerste liefdeAnja Hofs, de benjamin van het gezelschap volgde de opleiding tot helpende maar ging eerst in een andere branche werken. Op aanraden van een voormalig klasgenoot keerde ze na verloop van tijd toch terug naar haar eerste liefde, de zorg. Jeanine Nuwenhoud begon als woonondersteuner maar wilde na verloop van tijd meer fysiek zorgen. Echt handen aan het bed. Ze besloot de opleiding helpende plus te volgen. Haar oude functie werd ingevuld door Pas die als vrijwilliger bij Archipel actief was. Ook zij is helemaal happy met haar baan. Gielissen: “We hebben hard gewerkt om de neuzen dezelfde kant op te krijgen, zodat onze bewoners de zorg en aandacht krijgen die ze verdienen. We hebben geleerd dat we alert moeten blijven; aandacht hebben voor elkaar. Elkaar vertellen wat beter kan en vooral wat er al goed gaat. Een compliment op zijn tijd doet wonderen. En ja, we kunnen nog wat extra handjes gebruiken. Wie bij ons komt werken, kan rekenen op een warm bad. Misschien een leuke man erbij? Nóg een leuke man. Sorry Frank!”