Bioloog en eigenaar van Tuincentrum Soontiëns, Jeroen Soontiëns, beantwoordt wekelijks een tuinvraag van onze lezers. Deze week de vraag van mevrouw Raaijmakers:

Ik heb een prachtige witte roos die het hele seizoen veel bloemen draagt, maar het blad krijgt halverwege het seizoen bruine vlekken en valt dan af. Kan ik hier iets aan doen?

Antwoord:Afvallend blad met vlekken is een bekend verschijnsel bij rozen. Het wordt veroorzaakt door de sterroetdauwschimmel of blackspot, een schimmel die op het blad leeft. U kunt proberen het blad te beschermen door het te bespuiten met een schimmelbestrijder of bladversterker. Dit pakt de oorzaak echter niet aan. Beter is het om aandacht te besteden aan de conditie van de rozenstruik. Van groot belang is de standplaats: een roos heeft minimaal 6 uur zon nodig. Hoe meer de roos in de schaduw staat, des te minder wordt de groeikracht en ook de gezondheid neemt evenredig af. Meng bij aanplant een ruime hoeveelheid compost door het plantgat en gebruik op een zanderige bodem ook klei of bentoniet om meer water vast te houden.

Om de kans op bladziekten te verkleinen, dient de struik goed te kunnen opdrogen. Een rozenstruik staat daarom graag vrij en wordt open gesnoeid zodat er voldoende lucht bij kan. Water geeft u via de bodem en niet over de struik heen. Om de kans op nieuwe besmetting te verkleinen, verwijdert u alle aangetaste bladeren, ook het afgevallen blad op de grond. Bij een heel ernstige besmetting snoeit u de takken helemaal kort. U heeft de naam van uw roos er niet bijgezet, maar een veelgebruikte witte roos is de struikroos ‘Schneewittchen’. Dit ras is echter niet speciaal geselecteerd op gezondheid. Wilt u een witte roos die goed bestand is tegen bladschimmels, probeer dan ‘Alabaster’ of ‘Aspirin Rose’ eens. Deze soorten zijn speciaal ontwikkeld voor een gezonde groei.